Innehåll:

 

Fiske -Småland

Välkommen

Fiskepaket och info:
   Vetlanda/Emån och Föreda Kvarndammsfiske.
  
Voff/Vrigstadsån - internationellt känt
  
Tranås/Sommen - rekordröding
  
Jönköping/Munksjön - stadsnära fiske
  
Vetlanda/Trollebo - gädda o gös
  
Åsa gård/Solgen - fiskecamp
  
Hestraviken/Nissan - meteeldorado
  
Ullinge/Vixen - sommar/vinterpimpel
  
Unnaryd/Nissan - fiskeförbud
  
Ralången/Bolmen mfl. - flera rekordfiskar
  
Jönköping/Vättern - rekordlax
  
Sävsjö/Eksjöhofgårdssjön - gädda m.m.
  
Värnamo/Sjön Kassen - "prickig fisk"
  
Värnamo/Rusken - hemlighetsfulla hugg
  
Eksjö/Bergets Fiskecamp - sällskapsfiske
  
SFK Hugget fiskeklubb - fiskeintresserade
  
Southern Lapland River Guides - norrlandsfiske

Övrigt/Uteaktiviteter:

Vandra/paddla

Guldvaskning/Ädelfors

Allemansrätt

Nytt i Sverige: The Grayling Society

Fiskeguidning i Småland

Rekordfiskar

 

Här finns vattendrag och sjöar som väcker Sportfiskarens längtan.

 

Till de mest spännande fiskarterna i Småland hör den sällsynta malen.

Och på det sätt som malen fortfarande finns kvar i vattendragen, finns också andra, men mera vardagliga rariteter, som bland annat färna i Emån och saflugfiske ©1997 Harry Salmgrenrv i Vrigstadsån som är ett av Lagans källflöden på småländska höglandet. Även öring finns kvar i några få skyddade lokaler.

Men mest har nog den numera fridlysta Malen lockat, i bland annat Emån och andra vatten där den kanske smygutplanterats. Med sitt hemlighetsfulla och tillbakadragna levnadssätt har den gäckat oss sedan urminnes tider.

Med enorma vikter över 300 kilo, har malen skapat legender som fortfarande intresserar fiskeintresserade och forskare att hålla ett öga på Småland och Emån. Historier från förr om oerhörda metkrokar, betade med hela får för att locka "di Store", är extra aptitretare i fiskehistorier kring lägerelden sportfiskare emellan! Nuförtiden består rekorden av lax och havsöring i Emåns utlopp - inte fy skam det heller!

Oslagbar artrikedom.

Just runt Emåns källflöden, och även runt de andra kända åarnas källflöden i Småland, som Tidan, Lagan, Nissan, Motala Ström och Mörrumsån, finns ett stort antal av länets fiskrikaste sjöar och vattendrag.

Det är bland dessa vatten, vårt samlade urval och SLRG Guideservice, kan erbjuda Dig både gädd-, lak,- abborr- och gösfiske med mersmak, för att inte tala om fina fiskevatten för metetävlingar! Och naturligtvis också fiske efter "prickig" fisk, bland annat i vårt "egna" vatten: Föredadammen i Vetlanda!

Det finns även ett, inte alltid av alla så omtyckt, förvildat bestånd av amerikansk bäckröding i flera lokala vattendrag i länet!

Annat än fiske.

Lika oslagbar är den natur och växtlighet som möter vandraren eller kanotentusiasten. Lämpliga bergsformationer inbjuder till klättring samtidigt som djurlivet kan erbjuda oanade möten! Det är inte ovanligt att bli erbjuden höstjakt efter älg, även om fiskekamrater förekommer oftare.

Vandra - Paddla - Cykla - Klättra - Bo

I Jönköpings län är vildmarken nära, kulturlandskap med röda torp på tryggt avstånd. Kvarvarande vildskog där fiskgjusen kan häcka, är tillsvidare en unik och bevarad resurs i Småland.

Här erbjuds Du kompletta aktivitetsprodukter, som bergsklättring, cykling, kanoting och vandring och varför inte boende här! Dessemellan ges tillfälle till guldvaskning som kan ge besöket en extra "guldkant".

Copyright © mars 1995, uppdaterat 2013:
HS Skriv & Utred / Harry Salmgren