Upptäck sjöriket

En upptäcksfärd i sjöriket: Klicka på bilden ovan!

Besök smålandsfisket

Fiska öring


 

Vildmarks Nytts fiskeinformation

Småland


Hemsida
Allemansrätt
Ullinge-Vixen
Sävsjöfiske
Nissan-Unnaryd
Nissan-Hestravik
Öringfiske
Bergets sportfiske
Flera vatten
Solgen-Åsa gård
Trollfiske
Vättern
Rusken
Vrigstad
Sommen
Register 

Infosida Paketfiskeförslag

 

Gädd- & Gösvatten

Fler vatten för gädda och gös

 

 

Lägerelden, ett ljus i mörkret.

Ett sjörike i väntan på upptäckt?

Ibland sägs det att Småland i södra Sverige är ett Norrland i miniatyr. Dvs att kännetecknen från norra Sveriges skogsmarker också återfinns på södra Sveriges högland.

Och visst är sjöarna talrika, barrskogarna djupa och myr- och mossmarkerna bekanta från nordligare trakter, med både hjortron och skvattram under goda år. Där trivs älgen och där finns rådjur i nästan besvärande mängder. Räven ökar igen, och haren är talrik. Över skogsjöar kan fiskgjusen ofta ses cirkla på jakt efter föda åt ungarna och då och då förunnas man se den slå fisk - kanske även tappa fisken i luften för att akrobatiskt fånga den i klorna igen.

Alldeles i närheten av dessa nordliga associationer breder lövskogen ut sig, med ett söderut allt större inslag av bok och ek, hassel och kastanj.
Vi är i södra Sverige ändå!
Där fiskar jag gärna.

Naturligtvis är gäddan karaktärsfisken nummer ett, med gösen strax efter. Men abborre, ål och braxen är med sutaren metarens favoriter.

I dessa marker där den lilla röda stugan nära sjön så ofta är besökarens huvudmål, söker också sportfiskarna sina specimenfiskar. Till och med årliga internationella finaltävlingar i fiske har nyttjat vattnen för sina arrangemang.
Men de flesta söker nog de upplevelser som ett intensivt spöfiske med spinn eller haspel kan ge i nästan orörda vatten, om det dessutom kryddas med bonusfångst av stor gädda eller gös.
För många är båten nödvändig, och också en kunnig fiskeguide. Trots det kan frustrationen bli stor när de ibland få huggen under en dag, visar sig vara så häftiga att linan går av - och inte bara en gång, utan kanske varje - med utebliven fångst som resultat. Guiden brukar ofta, alltså inte utan orsak , föreslå ett byte till en grövre fiskelina än den man vanligen använt på kontinenten.

En gös kan ofta vara på mellan 5-8 kilo och ganska stark, medan en lika tung gädda dessutom är ilsknare. Så stålwire i tafsen är inget skoj, utan ofta helt nödvändigt.
Lika nödvändiga är de varma reservkläderna om fisket lockar med kyligare nattfiske kanske rent av sent på hösten - i september/oktober, - i älgjaktstider, då storgäddorna åter närmar sig grundare partier i sjöarna och kan på nytt fiskas från stranden. De fortsätter locka oss till kast på kast, till isen som kanske lägger sig i december eller januari håller för pimpel.
Då, strömmar isfiskarna ut på frusna sjöar med isfiskespön och pirkar, mormyschkor och balansare.

Så sätts angel som för många är en familjefest, och middagsgäddan bärgas under stoj och stim. Och under sena kvällar när mörkret fallit, pimplas lake med fiskekamraterna i lägereldens sken. Laken som är så läcker i stuvat skick.


På det sättet fortsätter fiskeåret, år från år.

Vi ses vid vattnenTillbaka | Äventyr | Cykel | Kanoting
Jakt
| Uteliv | Fiske | Klättring

Eposta oss här
©1998 Harry Salmgren/HS Skriv&Utred. All rights reserved.

Annonsera hos oss på Internet

lingonloggoTillbaka